Hydrocultuur project

Biak is een koraaleiland. De ondergrond is dus hoofdzakelijk van koraal. Op koraal is het lastig gewassen te verbouwen. Er zijn op Biak wel enkele plaatsten te vinden waar wat vruchtbare grond aanwezig is. Er is een kampong op het eiland die in de Nederlandse tijd Kampong Landbouw heette. Bij deze kampong is vruchtbare grond aanwezig, waarop gewassen verbouwd kunnen worden. 

Op het grootste deel van eiland is het verbouwen van gewassen dus erg lastig, omdat de juiste ondergrond er niet aanwezig is. Wij zijn in 2022 gaan kijken of het mogelijk is om toch gewassen te kunnen verbouwen in kampongs waar dat nu bijna onmogelijk is. Zo ontstond het idee om daar hydrocultuur voor te gebruiken. 

Hydrocultuur is een manier om planten te laten groeien zonder aarde. In plaats daarvan wordt er water met voedingsstoffen gebruikt. Hoe werkt het:

  1. Water en voedingsstoffen: In plaats van aarde, krijg je een mengsel van water en speciale voedingsstoffen die de planten nodig hebben om te groeien.
  2. Plantensteunen: De planten worden meestal ondersteund door materialen zoals kleikorrels, kokosvezel of rockwool. Deze materialen helpen de wortels om zich te vestigen en zorgen ervoor dat ze genoeg lucht krijgen.
  3. Geen bodem: Omdat er geen aarde is, groeit er geen onkruid, en heb je minder kans op schimmels of plagen.
  4. Licht: Planten hebben licht nodig om te groeien. Daar wordt een kas voor gebruikt, zodat ze genoeg zonlicht krijgen.
  5. Voeding aanpassing: Je kunt de voedingsstoffen in het water gemakkelijk aanpassen, zodat de planten precies krijgen wat ze nodig hebben.
  6. Water geven: Het systeem zorgt ervoor dat de planten altijd voldoende water hebben. Dit kan automatisch, zodat je niet elke dag hoeft te zorgen dat ze water krijgen.

Hydrocultuur is efficiënt en kan op veel plaatsen worden gebruikt. Het is een duurzame manier om voedsel te produceren.

Op Biak kennen we een man, Alvi, die zelf een geslaagde hydrocultuur opstelling heeft gebouwd en in gebruik heeft. Daar zijn we gaan kijken hoe hij dat heeft gedaan en hebben we informatie opgedaan over het opzetten van een hydrocultuur.

Alvi heeft een grote kas met allerlei hydrocultuur opstellingen. Alvi verbouwt daar bijvoorbeeld sla welke hij verkoopt aan een tussenpersoon die het doorzet naar een bakker voor broodjes hamburger. Sla kennen ze op Biak niet echt. Verder had hij verschillende soorten spinazie en paksoi staan. 

We hebben een proefopstelling gemaakt in kampong Sundey. Kampong Sundey ligt zo’n 25 km buiten Biak-stad. Het schoolhoofd van kampong Sundey is Serli. We willen dat de hydrocultuur gebruikt wordt door de gemeenschap. Bij de school heeft Serli een stuk grond aangewezen waar we een kas voor de hydrocultuur opstelling hebben gebouwd. 

De hydrocultuur die we in Sundey hebben geplaatst hebben we eerst gebouwd bij het huis van Inge in Biak-stad. Nadat de hydrocultuur klaar was en was getest, is die naar de kas in kampong Sundey gebracht. Daar zorgt Serli, samen met de kampongbewoners voor het verbouwen van de gewassen in de hydrocultuur. Als schoolhoofd, maakt ze daar voor de kinderen ook iets educatiefs van. 

In 2024 zijn we gaan kijken of we dergelijke opstellingen ook naar andere kampongs kunnen krijgen. Hiervoor zijn we onder andere met de bewoners van kampong Waroi Sup in gesprek gegaan. Het idee was om het daar bij de kerk van het dorp te gaan bouwen. Een aantal bewoners van kampong Waroi Sup is naar Sundey gekomen om daar te kijken hoe het werkt. Serli heeft hen daar een uitgebreide voorlichting gegeven, hoe ze het in Sundey doen en hoe een hydrocultuur precies werkt. Helaas konden de bewoners van kampong Waroi Sup het niet eens worden over hoe een dergelijke opstelling beheerd moest worden. Jammer, want de stichting had ze een heel eind op weg kunnen helpen. Wij financieren de hydrocultuur opstelling en de materialen voor een eerste oogst. Daarna is de kampong zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van nieuwe zaden, de rockwool en de plantenvoeding. Als stichting vragen we wel volledige commitment, we willen zeker weten dat we onze inspanningen en investeringen niet voor niks zijn.  

We blijven kijken of we op meer plaatsen een dergelijk project kunnen starten. Vanuit Sundey ontvangen we regelmatig foto’s van een oogst en de kinderen van de school die er van smullen.