Naaicursus

In 2012 zijn Elly en Jantinus gestart met een naaicursus voor Papua vrouwen. De doelstelling is eenvoudig. Door de vrouwen te leren naaien kunnen zij voor zichzelf en hun gezin kleding maken en eventueel ook zelfgemaakte kleding verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien.  

De naaicursus is in 2012 gestart bij Inge thuis. We hebben toen drie naaimachines aangeschaft en Inge had zelf ook een naaimachine. De kamer van Inge werd al snel te klein om de cursus te geven dus werd er uitgeweken naar buiten. Dat was niet ideaal. 

In 2018 is de naaicursus naar het huis van Martha en Chris verplaatst, zij wonen in een woning uit de Nederlandse tijd en hebben een grotere kamer waar de naaimachines konden staan en de les kon worden gegeven. Om ervoor te zorgen dat de naaimachines niet permanent bij hen in de kamer zouden staan hebben we een leslokaal gebouwd bij het huis van Chris en Martha. Dit lokaal kon worden gebouwd dankzij onze sponsoren en is in 2020 in gebruik genomen.

Voor de naaicursus zijn naaimachines aangeschaft. Die variëren van de modellen die wij kennen uit de jaren 50 met trapmechanisme maar ook elektrische naaimachines. Wekelijks is er een lerares aanwezig die de cursus verzorgt. De lerares wordt betaald vanuit onze stichting. De stoffen en bij naaibenodigdheden worden merendeels door ons betaald, net als het onderhoud aan de machines.

De naaicursus heeft naast het leren naaien ook een sociale functie, als ontmoetingsplaats waar je met elkaar in gesprek kunt over allerlei onderwerpen.